Umelecký súbor DJZ sa vrátil ku slovenskej klasickej dráme Statky - zmätky

19.05.2006 Prešov

Prešov 19. mája (TASR) - Ku klasickému titulu slovenskej drámy Statky - zmätky od Jozefa Gregora Tajovského sa vrátil umelecký súbor Divadla Jonáša Záborskéh...
Prešov 19. mája (TASR) - Ku klasickému titulu slovenskej drámy Statky - zmätky od Jozefa Gregora Tajovského sa vrátil umelecký súbor Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove. Premiéru jeho naštudovania v réžii hosťujúceho Matúša Oľhu uviedol dnes večer v historickej budove DJZ.

Drámu zo slovenskej dediny na prelome 19. a 20. storočia pripravili v DJZ bez akýchkoľvek neskorších úprav do modernej slovenčiny, hrajú teda pôvodný text Tajovského. Vernosť klasike zdôrazňuje aj Oľha svojím režijným prístupom. Inscenácia je v takej podobe, že môžu s ňou podľa riaditeľa DJZ Jána Hanza chodiť aj na zájazdové predstavenia. \"DJZ ako slovenské repertoárové divadlo by malo mať vo svojej ponuke takýto titul, \" konštatoval. Verí, že zvlášť v malých mestách predstavením zabodujú, lebo Tajovským výborne spracovaná téma v tomto prostredí \"určite zarezonuje\".
Autorom scény a kostýmov je Štefan Hudák, stály spolupracovník DJZ. V hlavných úlohách účinkujú Peter Lejko, Zuzana Kúšiková, Jana Jurišincová, Miroslav Bodoki, Mikuláš Macala.
Tajovského iný titul a to Ženský zákon, takisto v režijnom naštudovaní Oľhu, uviedol umelecký súbor DJZ v obnovenej premiére v roku 2004 pri príležitosti 60. výročia prvej premiéry slovenského profesionálneho divadla v Prešove. Statky - zmätky sa prvýkrát na scéne DJZ hrali v roku 1957, premiéra sa konala 9. mája.
Pred dnešnou premiérou sa v historickej budove DJZ uskutočnilo slávnostné otvorenie fotoexpozície pod názvom Náš Jozef Gregor Tajovský. Snímky dokumentujúce život a dielo dramatika poskytol na výstavu do októbra Divadelný ústav. Ide o ďalší príklad spolupráce oboch inštitúcií.
 

Vyberte región

mark